Primele podgorii atestate în documentele medievale pe teritoriul Transilvaniei au fost cele din părțile Aradului, lângă Miniș, înainte de anul 1038, apoi la Șiria în anul 1169 și la Galșa, în anii 1202-1203.
Astăzi, viile Aradului sunt concentrate, aproape în totalitate, în zona Miniș - Măderat, pe dealurile de la marginea vestică a Munților Zarandului, întinzându-se pe o lungime de aproximativ 60 km și pe o lățime cuprinsă între 1 - 4 km.
Climatul moderat, temperat - continental, cu ierni blânde și de scurtă durată, primăveri timpurii, veri calde și toamne lungi, au determinat aici, condiții ideale pentru cultura viței de vie.
Compoziția solului, bogat în oxizi metalici, format pe roci eruptive, alăturat climatului caracterizat printr-o nuanță mediteranean - adriatică sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri roșii de Miniș, cunoscute încă de la mijlocul sec. al XVIII-lea.
Regele vinurilor roșii de Miniș
Cabernet Sauvignon (soi recomandat - cu denumire de origine controlată, având o tărie alcoolică de 12,5-14 % vol.) este supranumit "regele vinurilor roșii de Miniș". De-a lungul timpului, Cabernet Sauvignon-ul a dus podgoriei arădene numeroase medalii de aur (peste 15 medalii de aur) la concursurile internaționale și naționale de vinuri.
Vinul prezintă o culoare roșie, foarte intensă, spre negru cu reflexe puternic albăstruie pentru vinul tânăr, câștigând însă nuanța roșie cărămizie pe parcursul învechirii. Aroma, aduce a vegetație sălbatică de iarbă, miros de ciorchine, în prima fază. Ca vin tânăr este parcă prea aspru, taninos, dur, chiar neconsumabil, necesitând minimum doi ani de maturare.
Dupa 3-4 ani de învechire la sticlă, Cabernet Sauvigon, ca vin sec primește un buchet fin și complex cu pronunțat caracter de soi, devenind suplu și catifelat.
Niciun comentariu:
Comentariile noi nu sunt permise.