duminică, 6 iulie 2014

Nutriția pe înțelesul tuturor - Vitaminele liposolubile

Vitaminele sunt produse aproape numai de plante. Compoziția lor chimică nefiind cunoscută la început, ele au fost notate cu literele alfabetului, în ordinea descoperirii lor.

Vitamina A se găsește răspândită atât în alimentele de origine animală, cât și în cele de origine vegetală. Untul, frișca, smântâna, laptele, brânza grasă, gălbenușul de ou, ficatul sunt izvoarele cele mai bogate în vitamina A de origine animală, pe când zarzavaturile (spanacul, păpădia, roșiile, ștevia, morcovii, urzicile), fructele (caisele, piersicile, dovleacul) sunt izvoarele cele mai importante de provitamină A, sau caroten. Necesarul de vitamină A pentru un adult este acoperit prin ingerarea unei cantități de 500g lapte, 40g unt, un ou, zarzavaturi și fructe. Lipsa de vitamină A din alimentație provoacă tulburări vizuale, tulburări digestive și tulburări ale pielii.


Vitamina D se găsește mai ales în unt, în lapte și în gălbenușul de ou. In cantitate mai mare se găsește în untura de pește, iar alimentele care conțin steroli sunt de asemenea bogate în vitamina D, dacă sunt supuse la acțiunea razelor ultraviolete. Tulburările care apar din cauza lipsei vitaminei D provoacă rahitismul infantil, tulburări de calcifiere a oaselor și a dinților.

Vitamina E se găsește în embrionul cerealelor necojite, în zarzavaturile verzi, în uleiurile vegetale, în lapte, unt și gălbenușul de ou. Vitamina E este necesară reproducerii; lipsa ei provoacă lipsa de fecunditate, avort spontan la femei, iar la bărbați, sterilitate.

Vitamina K se găsește în toate părțile verzi ale plantelor, în frunzele ofilite, în bacterii, în ficat și este elaborată de flora intestinală. Ea este indispensabilă pentru coagularea sângelui, lipsa ei provocând tulburări hemoragice de coagulare.

foto: www.perfecte.ro






Niciun comentariu: